El Disseny d’Etiquetes del Vi

            Recentment estem en un projecte dins del món del vi, i ens trobem de forma col·lateral en part del procés de les etiquetes de les seves ampolles. Aprofitant aquest fet hem pensat, des de BonapaWeb, parlar sobre el disseny de les etiquetes del vi.

            I és que sembla que no, però sigui el vi bo o dolent, l’etiqueta del mateix és clau pel seu èxit. Fer-ne el disseny no és fàcil, sense repetir-se i, a més, cridar l’atenció. A quasi tots ens agrada el vi, però ser-ne entesos és complicat. No perquè necessitis fer estudis, sinó perquè s’ha de tenir un gran recorregut per conèixer tots les vins o, si més no, ser-ne entès. Per tant, si per algun motiu tens un compromís, i no ets un expert en vins, quin serà el teu criteri per escollir un vi o un altre? Que et entri pels ulls. I aquí la clau està en la presentació de l’ampolla.

            Històricament, l’Estat Espanyol ha estat molt vinícola, però l’etiquetatge seguia molt a prop l’estil de fer de les etiquetes de vi francès. No va ser fins als anys 90 que va haver un punt d’inflexió en el canvi de les etiquetes. Es diu que això va ser amb l’etiqueta de la casa Raventós i Blanc en la que els seus dissenyadors van ser els primers en trencar amb l’etiqueta tradicional dins de l’Estat. Altres consideren que qui va obrir la caixa de Pandora del disseny de les etiquetes fos Dehesa Gago 2003 de Telmo Rodríguez amb la seva trencadora G.

vins3

            Podrien haver estat aquest o altres casos, però el que actualment empeny a la innovació en l’etiquetatge és l’anomenada cultura del vi. Això combinat amb que hi ha una forta competència entre cellers (més de 6000 a l’Estat Espanyol) i que cada producte té un tiratge petit i exclusiu que permet lluir-se en l’etiqueta donat el seu baix cost, dona peu a arriscar-se en el disseny de la mateixa.

            Per pensar una bona etiqueta, el primer que s’ha de fer és mirar quines etiquetes hi ha en el mercat, veure les tendències i mirar de no repetir-se dintre del que sigui possible. Quan vagis a fer-la es bo pensar si seguiràs un estil tradicional o modern, però el més important és pensar en que l’etiqueta transmeti una imatge de com és el vi i, si es pot, alguna relació amb el seu nom. A vegades, però, pot ser complicat fer quadrar el nom general de la marca –que està per tots els productes i en cas que sigui important, que consti-, i el nom propi dins del mateix disseny.

            Després de tenir en compte tota a la informació reglamentària que té que contenir la etiqueta i com la distribuiràs dins d’ella, has d’escollir, per cada cosa (graduació, anyada, D.O, etc…) quina tipografia de la lletra faràs servir, on actualment -fora ja de les tipografies clàssiques- es una gran eina per transmetre.

            Després, gràcies a que la tecnologia offset d’impremta ha millorat molt és pot jugar tant amb la fotografia i/o en la il·lustració, tot podent fer-hi relleus, cosa que converteix a l’etiqueta en quelcom artístic, ja sigui per fotògrafs, il·lustradors, …  com es pot veure amb molts exemples.

            A partir d’aquí, ja és tenir la inspiració, trobar el que vol el productor del vi per una banda i, per altra, convèncer el seu futur client de que s’endugui aquell vi a casa. L’etiqueta del vi, doncs, es converteix en un estratègia de posicionament del producte en qüestió. Ha d’atreure amb la mirada i el que bàsicament ha de fer sentir al futur consumidor és que amb aquesta botella de vi viurà una experiència.

vins2

            No obstant, hi ha una cosa que el disseny no podrà suplantar i que serà molt important: que el contingut de l’ampolla, el vi, superi les expectatives que genera la etiqueta. Però això son figues d’un altre paner.

2020-05-20T10:17:46+00:00General|
This website uses cookies and third party services. Ok