El Futur ja està Aquí

El Futur ja està Aquí

2018-08-24T14:52:51+00:00

L’any 1985 s’estrenava una trilogia de pel·lícules amb Back to the Future, un excèntric científic, Doc, i un adolescent, Marty McFly, tenien l’habilitat de viatjar en el temps a bord d’un atrotinat DeLorian.  Com tantes altres històries de ciència-ficció, des les novel·les de Jules Verne, passant per Star Trek com les Terminator, s’imaginaven un futur i viatjaven cap a ell, un futur on no fan falta carreteres.

bpt31

Aquest futur ha arribat, perquè els nostres amics viatjaven a enguany, el 21 d’octubre del 2015, pocs mesos doncs per que els cotxes puguin volar.

Però hem arribat a aquell imaginat futur? Potser no volin els cotxes però moltes tecnologies podrien acostar-se a un futur tecnològic força diferent del 1985 o del catastròfic causat per les màquines que imaginava la primera Terminator, el 1984.

Per començar, el mòbil junt amb les xarxes socials han revolucionat la forma de relacionar-nos. Hi ha teories que diuen que fan que ens aïllem més encara, però altres que no. Com tot, les eines no fan el que som, som nosaltres qui escollim el que en volem fer.

I això volíem dedicar aquest article. Estem en la tercera revolució humana. La primera en la Història va ser la Agrícola. La segona, molt més propera, va ser la Revolució Industrial. I la que estem vivint, a velocitats vertiginoses, és la Revolució Tecnològica, la qual ja s’havia imaginat però no la que estem vivint.  El futur al que hem arribat ara pot tenir tres vies possibles i totes, van de la ma de la tecnologia. Les tres vies possibles que us proposem són un resum com un altre del que es diu, preveu, més el que la imaginació ja deia fa 30 anys i és manté. Les variables no són només tecnològiques, sinó més aviat, allò que sempre la persona humana ha perseguit: la bondat, la bellesa i la veritat.

La ideal. Quasi es podria dir utòpica, seria que la tecnologia es poses al servei de l’home, però de forma que el seu ús fos en el bon sentit. La intel·ligència artificial, la robòtica, … està arribant a aquell punt que arribarà el moment en que les màquines substituiran a les persones en allò que sigui necessari, com imaginava Issac Assimov, i la persona humana només estarà en aquell punt de que la creativitat i la imaginació seran el seu desenvolupament vital, i no l’haver de treballar de caixer d’un supermercat –sense desmerèixer qui ho fa- per guanyar-se un sou, quan podria estar escrivint, pintant o simplement contemplar la vida passar divertint-se si és el seu desig. La societat permetria que tothom tingués un habitatge digne i sou mínim per cobrir les necessitats bàsiques. Després, estaria en la ma de cada persona, voler anar més enllà, i desenvolupar-se com a persona, però mai, cap humà, tingués que pensar en el menjar i el dormir.

La catastròfica. Ha estat vista molts cops en la ciència-ficció perquè és la que argumenta al costat fosc de la persona humana. Aquí les tres variables que es cerquen es converteixen en maldat, lletgesa i mentida. Desgraciadament, no ens podem enganyar, l’ésser humà fa segles i segles, des de que el que es coneix la Historia, que sempre cau en aquests errors i és molt difícil separar-ho de la condició humana.

En aquest cas anem a la tercera via, que no és la utòpica ni la catastròfica, i és aquella en la que tots i cada un de nosaltres hem de mirar de posar el millor de si mateix per tal de que la tendència sigui la ideal, i combatre, amb les armes que siguin necessàries la catastròfica, sense passar el límit de caure en opcions totalitàries encobertes que tant ens ha regalat el segle XX i que encara corren pel segle XXI. Aquí, podem mencionar que la ficció va imaginar això en l’imaginari món creat per Gene Roddenberry a Star Trek, on seria fantàstic arribar-hi com humans, sense haver de passar pel catastròfic com imaginava Gene.

Aquest article ha estat més una reflexió filosòfica que sobre tecnologia, però a més del que s’ha dit, serveix per excusa per obrir un sèrie d’articles que anirem fent durant el 2015 sobre les tecnologies que apareguin noves i que ens puguin dur a aquest futur. En aquest sentit fer esment de que hi ha una empresa que està en el compte enrere per arribar al 21 d’octubre del 2015 amb el monopatí que usava Marty McFly per fugir de l’esbirro de torn: el de la lletgesa, mentida i maldat.

fate

Com deien a Terminator 2: “No fate”.

No hi ha destí, el futur està a les nostres mans.

This website uses cookies and third party services. Ok