La ciberseguretat a l’ordre del dia

La ciberseguretat a l’ordre del dia

2018-07-30T17:41:30+00:00

No fa gaire vam sentir la notícia que el dia 9 de novembre, les webs relacionades amb la Generalitat de Catalunya van rebre un atac massiu des de diverses part del món com ara Xina o Rússia. Ens pot semblar un tema que no va amb nosaltres, però en realitat ens afecta de més a prop del que ens sembla, tant a nivell professional –més probable- com a personal. Queda demostrat amb les fotos privades de gent famosa nues distribuint-se per la xarxa com de: Scarlet Johansson, Mila Kunis, Cristina Aguilera o Jennifer Lawrence. Fent referència a una sèrie de TV actual que explota aquesta possibilitat, Person of interest, “You’re being watched”.

Però el principal problema de seguretat avui en dia, en que tot està connectat a la xarxa, no està en els sistemes que ho puguin evitar com ara: Antivirus, firewalls, passwords complicades,… El principal problema de la seguretat és la pròpia persona que pot ser objecte de l’atac.

“Les organitzacions gasten milions de dòlars en firewalls i dispositius de seguretat, però tiren els diners perquè cap d’aquestes mesures cobreix la baula més feble de la cadena de seguretat: la gent que usa i administra els ordinadors” – Kevin Mitnick

Si volem treballar és inevitable tenir l’ordinador, l’smartphone, etc… conectat a la xarxa, però la primera regla de la seguretat és si vols que alguna cosa sigui segura, molt segura, ha d’estar en un disc dur o ordinador no connectat a la xarxa, i que mai abans ni després, rebi res de l’exterior. Tot i així, hi ha hackers que aconsegueixen arribar a aquests ordinadors –si son importants i amb material sensible- evitant els altres sistemes de seguretat que els vigilen, com ara càmeres de seguretat. Feu la prova amb Google –com no, també una eina pel ciberatac- i veure-ho que és poden controlar càmeres d’arreu del món per oblit de que aquestes estan connectades a la xarxa.

ciber1-1

  • I veureu que és pot controlar la càmera amb els comandaments que hi surten: moure-la amunt i avall, dret i esquerra, zoom…

ciber2

Això significa que podem fer que la càmera miri cap a una altra banda quan es vulgui entrar a un lloc.

“L’únic sistema segur és aquell que està desconnectat dins d’un bloc de formigó protegit en una habitació segellada envoltada per guàrdies armats” – Gene Spafford

Cal ser conscient que en tot moment pot haver una manera d’aconseguir colar-se en el teu sistema, fins i tot de la forma més innocent connectant un pendrive. Aquest vídeo ho il·lustra de forma molt clara:

La ciberseguretat i les seves amenaces

Però els incidents de seguretat no són només quan fem un “error” tecnològic. Pot ser també per una raó d’innocència en deixar rastre d’informació nostre en la xarxa. El més típic és dir que et vas de vacances al Facebook i que algú que no ho hauria de saber s’assabenta així que el teu domicili estarà sense vigilància. Exagerat? Paranoia? No sabem ni controlem les dades que expliquen més del que sabem nosaltres en la xarxa. Aquest altre vídeo ens fa reflexionar sobre aquest tema:

Compte amb el que publiques on-line.

S’ha de ser conscient doncs de si quelcom és sensible o privat i no es vol que vagi més enllà de l’entorn que vulguem que estigui, s’ha de ser cautelós i primmirat.  Evitat aquella frase de “que vols que passi?” i l’endemà el teu competidor té la informació que t’arruïna el negoci, o algú publica –si això és un problema per la teva imatge- fotografies teves en nuesa o, simplement et destrueixen la novel·la de la vida que tenies en una sola còpia. En el cas de les empreses es pot arribar a establir un pla de seguretat i contingència per que les amenaces és puguin reduir, però no impedir del tot, perquè al final, com hem dit, el factor humà és determinant.

Sigues cibercautelós.

This website uses cookies and third party services. Ok